Wednesday, July 3, 2013

Resepi Ayam Masak Kicap

Resepi ini it's my favorite,my special recipe from my lovely mum..Ayam Masak Kicap


Bahan-bahan :

1 ekor ayam (1kilo) - potong kecil
6 ulas bawang putih - dihiris halus
1/2 ibu jari halia - dihiris halus
1/2 cawan kicap manis - ikut citarasa
1/2 cawan sos tiram - ikut citarasa
garam dan gula secukup rasa
1 biji bawang besar - dihiris
4 biji kentang  - dibelah 4
4 biji tomato - dibelah 4
sedikit daun sup,daun bawang - dihiris
sedikit minyak masak


Cara :
Bersihkan ayam dan toskan,kemudian letak ditepi. Panaskan sedikit minyak masak di dalam kuali,masukkan bawang putih,halia dan bawang besar sehingga naik wangi. Kemudian masukkan ayam yang telah dipotong. Campurkan kicap,sos tiram,garam dan gula secukup rasa. Gaul rata hingga sebati. Tutup kuali dan masak ayam dengan api yang sederhana. Setelah ayam hampir masak,masukkan pula kentang dan tomato. Tutup kuali dan biarkan masak sehingga kuah menjadi pekat dan biarkan ayam masak sepenuhnya (jika air berkurangan dan ayam belum masak tambahkan air untuk mendapatkan kuah yang diingini). Akhir sekali, masukkan daun sup dan daun bawang untuk menaikkan lagi wangi masakan itu. Siap untuk dihidang bersama nasi panas.


~Selamat mencuba~

No comments:

Post a Comment